matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągów.
dabo:
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=2+
1
n+1
i oblicz jego 10−ty wyraz.
14 maj 14:53
Kostek:
1
1
a
n
+
1
=2+
=2+
n+1+1
n+2
a
n
+
1
−a
n
.....
23
a
1
0
=
11
14 maj 15:02
aniabb:
malejący a
10
= 2+ 1/11 = 23/11
14 maj 15:02
dabo:
Dzięki
14 maj 15:06