Funkcje trygonometryczne
Magda: Wykaż, że jeśli α należy do (180 stopni, 270 stopni), to
√1+sinα/√1−sinα − √1−sinα/√1+sinα = −2tgα
14 maj 13:56
ICSP: Zacznij od lewej strony.
Przemnóż odpowiednio mianowniki przez √1 − sinx oraz drugi przez √1 + sinx
14 maj 14:02
Magda: wychodzi mi:
(√1+2sinx+sin2x−√1−2sinx−sin2)/(1−sinx)
i co z tym dalej?
14 maj 14:22
Basia: nie tak
| | √1+sinx*√1−sinx | | √1−sinx*√1+simx | |
= |
| + |
| = |
| | √1−sinx*√1−sinx | | √1+sinx*√1+sinx | |
14 maj 14:25
aniabb: w mianowniku masz √1−sin2x = √cos2x=cosx
14 maj 14:25
aniabb: Basia ..odwrotnie..wtedy ma górze kwadrat a na dole + • − i wtedy na cos zamaiana
14 maj 14:27
Basia:
| | √1−sin2x | | √1−sin2x | |
= |
| + |
| = |
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
| √cos2x | | √cos2x | |
| + |
| = |
| 1−sinx | | 1+sinx | |
| −cosx | | −cosx | |
| + |
| = |
| 1−sinx | | 1+sinx | |
| −cosx(1+sinx) − cosx(1−sinx) | |
| = |
| (1−sinx)(1+sinx) | |
spróbuj dokończyć
14 maj 14:27
aniabb: basia ..odwrotnie byś miała od razu
| 1+sinx | | 1−sinx | | 2sinx | |
| − |
| = |
| = −2tgx |
| −cosx | | −cosx | | −cosx | |
14 maj 14:30
Basia: tak jest o wiele prościej
14 maj 14:30
aniabb: zapomniałam wyżej (14:25) że 3 ćw. i z pierwiastka wybierasz −cosx
14 maj 14:30
Basia: zgadza się; zasugerowałam się podpowiedzią ICSP i tym co Magda już próbowała zrobić
14 maj 14:32
aniabb:
14 maj 14:33
Magda: Trochę się zgubiłam

to co ja zrobiłam jest dobrze?
14 maj 14:39
aniabb: nie
14 maj 14:39
Magda: To od czego powinnam zacząć?
Basia w swojej pierwszej odpowiedzi dodaje dwa pierwiastki, a w poleceniu trzeba je odjąć. nie
rozumiem tego..
14 maj 14:45
aniabb: | √1+sinx | | √1−sinx | |
| − |
| = |
| √1−sinx | | √1+sinx | |
| | √1+sinx√1+sinx | | √1−sinx√1−sinx | |
= |
| − |
| = |
| | √1−sinx√1+sinx | | √1+sinx√1−sinx | |
| | 1+sinx | | 1−sinx | | 1+sinx−1+sinx | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | √1−sin2x | | √1−sin2x | | √cos2x | |
14 maj 14:48
Magda: dzięki wielkie
14 maj 14:54