Fizyka
Damian: Wystrzelony pocisk o masie m= 10g którego wartość prędkości wynosi 300m/s. Wbija się drewnianą
belkę na głębokość s = 5cm. Przyjmując , że ruch w belce jest jednostajnie opóźniony Oblicz:
a) wartość siły działającej na pocisk b)czas jego hamowania
Można to obliczyć bez użycia wzoru na energię kinetyczną
14 maj 13:49
aniabb: ze względu na hamowanie do zera można użyć wzoru
F=m•a
14 maj 14:00
Damian: | | vt | |
jak powstał wzór s= |
|  ? Mógłbym wiedzieć ? |
| | 2 | |
14 maj 14:12
aniabb: | | at2 | | v/t • t2 | | v• t | | vt | |
s=vt − |
| = vt − |
| = 2vt/2 − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
podstawienie a=v/t jest poprawne tylko gdy v końcowe =0
14 maj 14:16
Damian: Rozumiem po prostu skorzystaliśmy ze wzoru na ruch jednostajny opóźniony i przekształcamy.
14 maj 14:30
aniabb: tak chciałeś
14 maj 14:31
Damian: Dzięki wielkie
14 maj 14:33