Funkcje trygonometryczne
Magda: Wykaż że dla dowolnego kąta ostrego α wartość wyrażenia:
[cosα/(1−sinα)+(1−√1−cos2α)/√1−sin2α]*cosα
jest stała
14 maj 13:23
ICSP: dla wygody zamiast α pisze x
| | cosx | | 1 − √1 − cos2x | | π | |
[ |
| + |
| ] * cosx oraz x ∊ (0 ; |
| ) |
| | 1 − sinx | | √1 − sin2x | | 2 | |
| | cosx | | 1 − √sin2x | |
[ |
| + |
| ] * cosx = |
| | 1 − sinx | | √cos2x | |
| | cosx | | 1 − |sinx| | |
= [ |
| + |
| ]* cosx = |
| | 1 − sinx | | |cosx| | |
= 1 + sinx + 1 − sinx = 2
c.k.d.
14 maj 13:31
Eta:
| | cosα | | 1−sinα | |
[ |
| + |
| ]*cosα= |
| | 1−sinα | | cosα | |
| | cos2α | | cos2α +(1−sinα)2 | | cos2α+1−2sinα+sin2α | |
= |
| +1−sinα= |
| = |
| = |
| | 1−sinα | | 1−sinα | | 1−sinα | |
| | 2−2sinα | | 2(1−sinα) | |
= |
| = |
| =2 |
| | 1−sinα | | 1−sinα | |
14 maj 13:34
Magda: Nie rozumiem tego momentu:
[ cosx/(1−sinx)+ (1−|sinx|)/|cosx|]*cosx = 1+ sinx +1 − sinx = 2
Dlaczego cosx/(1−sinx) * cos x = 1 + sinx
14 maj 13:38
Magda: Już rozumiem
14 maj 13:43