Funkcje trygonometryczne
Magda: Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym i 2cos2α + 5 sin2α = 4 to (tanα + cotα)2 = 4,5
14 maj 11:06
ICSP: | | 2 | | 1 | |
2cos2α + 5sin2α = 4 ⇒ 3sin2α = 2 ⇒ sin2α = |
| ⇒ cos2α = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Poradzisz sobie dalej ?
14 maj 11:11
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 1 | |
2cos2x + 5sin2x = 4 −> 3sin2x = 2 −> sin2x = |
| −> cos2x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | sin2x | | cos2x | |
(tanx + cotx)2=tan2x + 2*1 + cot2x= |
| +2+ |
| =...i podstawiasz |
| | cos2x | | sin2x | |
14 maj 11:12
Magda: dzięki wielkie
14 maj 11:16
Janek191:
Co to za nowe " stwory " − tan i cot ?
Czyż nie powinno być tg i ctg ?
14 maj 11:27
wredulus_pospolitus:
Janek −−− 'inglisz wersjon'
14 maj 11:28
Magda: Jestem na profilu matury międzynarodowej i posługujemy się angielskimi wersjami wszelkich
zapisów
14 maj 11:46