Rownanie rozniczkowe
slawomir: Witam!
Mam pytanie znów odnośnie równań różniczkowych.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić do jakiego momentu próbujemy wyłuskać z nich y?
Wiadomo, że jak y występuje w dwóch różnych funkcjach to nic nie zdołamy wykombinowac,
natomiast w takim przykładzie:
(xey/x + y)dx = xdy , z y(1) = 0
wyszło mi
e−y/x + ln|x| = C. I teraz oczywiście da się z tego jeszcze wyznaczyć y. Natomiast w
odpowiedziach ktore mam w ksiazce juz w tej postaci wyznaczają stałą C dla podanego warunku.
I tak jest z wieloma przykładami. Czasem wyznaczają y i jest ok, a czasem wyznaczają C ,
chociaż da się wyznaczyć y. Niewiem jak tu się połapać i na kolokwium wyznaczać C czy y? Bo w
odpowiedziach do zadań które robię nie ma żadnej regularnosci w odpowiedziach. Raz sobie
wyznaczają to a raz to....
Pozdrawiam!
14 maj 10:42
wredulus_pospolitus:
'C' wyznacza się zawsze gdy masz warunek brzegowy/początkowy −−− tutaj masz y(1)=0 −> stąd
wiesz, że chodzi o KONKRETNĄ funkcję ... a nią określisz właśnie poprzez wyznaczenie C
wyznaczenie jawnej postaci 'y' powinno się zawsze robić gdy tylko to możliwe ... to że w
odpowiedziach tego nie zrobili, nie oznacza, że nie powinieneś tego robić.
Jednak w tym przypadku wyznaczenie jawnej postaci 'y' może nie jest niemożliwe, ale jest mocno
uciążliwe i wygląd tejże funkcji będzie mocno przekombinowany
14 maj 10:54
slawomir: aha

Czyli wszystko sprowadza sie do wyznacz C i funkcja ma byc w miarę w "normalnej" postaci

Dziękuje
14 maj 11:01
wredulus_pospolitus:
bo zauważ ... tutaj wyznaczenie 'y' to:
e
−y/x + ln|x| = C
(e
−y)
1/x = lnc
1 − ln|x|
e
−y = (ln(c
1/|x|))
x
−y = ln((ln(c
1/|x|)
x)
y = −x ln(ln(c
1/|x|))
i z tej postaci tak naprawdę nic nie widać
14 maj 11:06
wredulus_pospolitus:
w przedostatniej linijce −−− to całe ln(c1/|x|) jest w do potęgi x
14 maj 11:07
slawomir: no nie widac, prawda

Ale teoretycznie takie wlasnie jest rozwiazanie

Jasne, juz rozumiem.
Dziękuje bardzo serdeczenie
14 maj 11:09