matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje trygonometryczne
Magda:
Wiedząc, że α jest miarą kąta rozwartego i sinα = 16
−
1
4
wyznacz liczbę m, dla której (m−1)cos
2
α = m + tanα
14 maj 10:06
ahs:
1
sinα=
2
√
3
cosα=
2
√
3
tgα=
3
3
√
3
(m−1)
=m+
4
3
...
14 maj 10:15
Magda:
wyszło mi m = −(4
√
3
+9)/3 dobrze
14 maj 10:26
Janek191:
3
√
3
( m − 1)
= m +
4
3
3
3
√
3
m −
= m +
4
4
3
1
3
√
3
9
4
√
3
9 + 4
√
3
m = −
−
= − [
+
] = −
4
4
3
12
12
12
9 + 4
√
3
m = −
3
================ Jest ok
14 maj 10:55
Magda:
dzięki
14 maj 11:03