Funkcje trygonometryczne
Magda: Podaj miarę kąta rozwartego α jeśli wiadomo że tanα = −(1+√3)/(3+√3)
14 maj 09:19
wredulus_pospolitus:
zacznij od wyciągnięcia niewymierności z mianownika
14 maj 09:22
Magda: to wychodzi:
−(1+√3)/(3+√3)= −(√3+3)/(3√3+3)
i co dalej?
14 maj 09:25
wredulus_pospolitus:
a niby gdzie tutaj została wyciągnięta niewymierność z mianownika ... skoro nadal w mianowniku
jest
√3
14 maj 09:30
Janek191:
To zadanie rozwiązałem wczoraj o godzinie 11.09
α = 150o
========
14 maj 09:42
Magda: aa no tak..
to będzie:
−(1+√3)(3−√3)/(3+√3)(3−√3)= − (6√3)/18= − √3/3
a tan 30 stopni = − √3/3
ale moja α jest kątem rozwartym, więc leży w drugiej ćwiartce
więc
tanα=tan(180 stopni − 30 stopni) = tan 150 stopni = − tan 30 stopni = − √3/3
czyli α=150 stopni
zgadza się?
14 maj 09:44
Krzysiek : | −(1+√3) | | 3−√3 | |
| * |
| i teraz dzialaj dalej |
| 3+√3 | | 3−√3 | |
14 maj 09:46