`
Damian: Sokół leci po linii prostej z prędkością 25 m/s, goniąc gołębia, który porusza się po tej samej
prostej z prędkością 20 m/s. Jeśli początkowa odległość między ptakami wynosiła 0,5 km, to
sokół dogoni gołębia w czasie... jakim? Zapisz obliczenia.
Wychodzi mi 0,1s, wiem że to zły wynik ma ktoś pomysł ?: )
14 maj 00:26
Bogdan:
Gdyby sokół dogonił gołębia w czasie 0,1 s, to odległość między nimi wynosiła nie 500 m,
a pół metra.
14 maj 00:35
Damian: Rozumiem, tyle że ja to sobie tak rozpisałem
v= 5 m/s (25−20)
s=0,5 km t=0,5/5 dlatego gdzieś zrobiłem błąd
14 maj 00:40
Bogdan:
Przeczytaj uważnie swój ostatni post, to zobaczysz błąd
14 maj 00:46
Damian: hehe

rozumiem że to miało wyglądać w ten sposób t=500/5
14 maj 00:47
123: Ja to bym rozważył tak (po fizycznemu):
Zakładając, że v = const.
v = const.
x(t) = vt + x0
Zatem:
1. Dla sokoła
xs(t) = 25*t + 0
2. Dla gołębia:
xg(t) = 20*t + 500
Spotkają się (sokół dogoni gołębia):
xs(t) = xg(t)
25t = 20t + 500
5t = 500
t = 100[sek] = 3 min 10 sek
Czyli dogoni po czasie 100sek.
14 maj 00:48
Bogdan:
14 maj 00:48
123: *Jakie 3 minuty

Znaczy się 1 min 40 sek
14 maj 00:49
Bogdan:
Hej 123 − coś popraw
14 maj 00:49
Bogdan:
o to chodziło
14 maj 00:50
Damian: 123:
Sposób bardzo fajny nie wpadłem na to
14 maj 00:50
123: Niestety fizyka to pochodne całki i takie inne duperele dlatego chyba prościej po
matematycznemu

D Chociaż fizyka na swój sposób bardzo logicznie to tłumaczy
14 maj 00:51
Damian: No tak jakby nie patrzeć
14 maj 00:51
Bogdan:

x − długość ostatniej w życiu drogi gołębia
x = 20t
500 + x = 25t ⇒ 500 + 20t = 25t ⇒ 500 = 5t ⇒ t = 100 i już
14 maj 00:53
123: Zadanie można fanie zmodyfikować. Np. Wiedząc, że prędkość początkowa sokoła wynosi 25m/s i że
w każdej kolejnej sekundzie lotu nabiera on średnio prędkość 3m/s a gołąb leci z prędkością
początkową 20m/s i w każdej kolejnej sekundzie przyspiesza o 1m/s oraz, że odległość
początkowa pomiędzy nimi wynosi 500m oblicz czas po jakim spotkają się

14 maj 00:55
123: Do tego dodać jeszcze tarcie o pióra to już będzie fajna zabawa
14 maj 00:56