Prosze o pomoc.
:): Dany jest trójkąt równoramienny o bokach 10,10, 6 :
a) zbadaj czy trójkąt jest ostrokątny, rozwartokątny czy prostokątny
b) oblicz długość środkowych w tym trójkącie
c) oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
d) oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
13 maj 23:49
ahs:

1) a
2+b
2=c
2 − prostokątny
a
2+b
2<c
2 − rozwartokątny
a
2+b
2>c
2 − ostrokątny
sprawdź
14 maj 00:02
PW: a) Kąty między ramionami o długości b=10 a podstawą o długości a=6 nie mogą być rozwarte, gdyż
są przystające (a dwóch kątów rozwartych w trójkącie być nie może). Sprawdzamy więc tylko kąt
α leżący naprzeciw boku a. Z twierdzenia cosinusów:
a
2=b
2+b
2−2b•b•cosα
cosα <0 oznacza, że α jest kątem rozwartym.
14 maj 00:13
Janek191:
Coś się PW pomyliło

a
2 = b
2 + b
2 − 2 b*b*cos α
6
2 = 10
2 +10
2 − 2*10*10 *cos α
200 cos α = 200 − 36 = 164
| | 164 | | 41 | |
cos α = |
| = |
| < 1 |
| | 200 | | 50 | |
α < 90
o
14 maj 08:15
Janek191:
Metoda ahsa jest lepsza , bo jest na poziomie gimnazjum, którego uczeń nie zna
zazwyczaj tw. cosinusów.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) trójkąt jest ostrokątny ABC; I AB I = 6 , I AC I = I BC I = 10
S − punkt przecięcia się środkowych
b) środkowa s
1 :
Mamy
s
12 + 3
2 =10
2
s
12 = 100 − 9 = 91
czyli s
1 =
√91 ≈ 9,54
==============
środkowe s
2
s
2 = x + y ; x = I AO I
α = I 0,5 ∡ ACB I
| | 0,5 √91 | | √91 | |
Mamy cos α = |
| = |
| |
| | 5 | | 10 | |
zatem
| | 2 | | 2 | | 2 | |
y2 = ( |
| s1)2 + 52 − 2* |
| s1*5* cos α = ( |
| √91)2 + 25 − |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | √91 | | 4 | | 2 | | 4 | | 6 | |
− 10* |
| √91* |
| = |
| *91 + 25 − |
| *91 = |
| *91 − |
| *91 +25 = |
| | 3 | | 10 | | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 225 | | 182 | | 43 | |
= 25 − |
| *91 = |
| − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | √43 | | 2√43 | |
y = |
| ⇒ x = 2 *y = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 √43 | | √43 | |
s2 = x + y = |
| + |
| = √43 ≈ 6,56 |
| | 3 | | 3 | |
=======================================
14 maj 09:07
Janek191:
Pomyłka − powinno być x = I AS I
14 maj 09:08
Janek191:
c)
R − długość promienia okręgu opisanego na Δ
ABC
P − pole tego trójkąta
P = 0,5 *6*s
1 = 3*
√91
Korzystamy z wzoru
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
| | 10*10*6 | | 600 | | 50 | | 50 | |
R = |
| = |
| = |
| = |
| √91≈ 5,24 |
| | 12 √91 | | 12 √91 | | √91 | | 91 | |
=====================================
d)
| | a + b + c | | 26 | |
p = |
| = |
| = 13 |
| | 2 | | 2 | |
Korzystamy z wzoru
P = p*r
============
14 maj 09:38