Bardzo proszę o chociaż kilka zadań. Na dziś.
Klaudia: 1. W trapezie ABCD, dłuższa podstawa ma długość |AB| = 10, ramię |AD| = 4, a przekątna |BD| =
7 oraz wiadomo, że ∠DAB =∠DBC. Uzasadnij, że trójkąty ABD i BCD są podobne. Oblicz obwód
trapezu
2. Dany jest trójkąt równoramienny o bokach 10,10, 6 :
a) zbadaj czy trójkąt jest ostrokątny, rozwartokątny czy prostokątny
b) oblicz długość środkowych w tym trójkącie
c) oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
d) oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
3. Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego wynosi 5:12, a długość środkowej
poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego jest równa 13 cm. Oblicz obwód trójkąta oraz
odległość środka ciężkości trójkąta od wierzchołka kąta prostego.
4. W trójkącie równobocznym ABC wysokości BK i CD przecinają się w punkcie E.
a) Wykaż, że trójkąt CEB jest podobny do trójkąta KDE. Oblicz skalę podobieństwa.
b) Wiedząc, że obwód trójkąta CEB wynosi 8 cm, oblicz długość boku trójkąta ABC.
13 maj 23:16
Edyta:
Zadanie1.Faktycznie są podobne(nie będę się upierała,że nie).A zatem obwód
trapezu wynosi 21,7
14 maj 14:45
Budzik:

∡ADB=180−α−γ i∡DCB=180−α−γ
14 maj 15:09