dziękuję
:): Która z podanych funkcji jest rozwiązaniem równania rekurencyjnego T(0)=1, T(n+1) =
T(0)+...+T(n) dla wszystkich naturalnych n?
1. T(n) = lg n dla n>0.
2. T(n) = 1+2n dla wszystkich n.
3. T(n) = 2n−1 dla n>0.
4. T(n) = 2n+1 dla wszystkich n.
13 maj 22:52
Basia:
(1) nie, bo
T(0)=1 i T(1) = ln1 = 0
T(2) = ln2 ≠ 1+0=1
(2) nie, bo
T(0) = 1 i T(1) = 3 i T(2) = 5
5≠1+3
(4) nie, bo
T(0) = 2 i T(1) = 4 i T(2) = 8
8≠2+4
no to sprawdźmy (3)
dowodzimy równość T(0)+T(1)+....+T(n) = T(n+1) indukctjnie
krok 1
T(0) = 1
T(1) = 21−1 = 20=1
T(2) = 22−1 = 21 = 2
T(2) =2=1+1=T(0)+T(1)
krok 2
Z: T(0)+T(1)+....+T(n) = T(n+1)
T: T(0)+T(1)+....+T(n)+T(n+1) = T(n+2)
dowód:
T(0)+T(1)+....+T(n)+T(n+1) = T(n+1)+T(n+1) = 2*T(n+1) = 2*2n = 2n+1 = T(n+2)
c.b.d.u.
14 maj 16:53