PROSZĘ O POMOC!!!
:): Rozwiązaniem którego z równań rekurencyjnych jest funkcja T(n) = 2 ?
T(1) = 2, T(i) = T(i−1) −1 dla wszystkich i>1.
T(0) =1, T(1) =2, T(i+1) = T(i) + 2T(i−1) dla wszystkich i>1.
T(1) = 1, T(n) = T(n−1) +1 dla wszystkich n>1.
T(0) = 1, T(i) = 3T(i−1) dla wszystkich i>0.
13 maj 22:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
żadnego z powyższych
jedyny który mógł być to pierwszy
reszta odpada bo T(0) lub T(1) = 1 ... a powinno być T(n) = 2 ... dla DOWOLNEGO 'n'
a pierwszy odpada bo:
T(2) = T(1) − 1 = 2 − 1 = 1 ≠2
13 maj 22:39
:): dziękuję
13 maj 22:40
:): aha bo w pytaniu jest T(N)=2n
13 maj 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to sobie podstaw n=1 , n=2, n=3 i sprawdź która rekurencja pasuje
13 maj 22:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno 3 odpada (2
1 ≠ 1)
na pewno 4 odpada ... bo T(i) = 3*'coś' ... a przecież 2
n nie ma w rozkładzie '3'
na pewno 1 odpada ... bo jest to ciąg arytmetyczny ... z r=−1
więc zostaje 2 −−− drogą eliminacji
13 maj 22:44
:): dziękuję
13 maj 22:47