PROSZĘ O POMOC!!!
:): Dla każdej z rekurencyjnych definicji ciągu a(n), gdzie n jest liczbą naturalną, podano ogólny
wzór na n−ty wyraz ciągu. Jeden ze wzorów jest niepoprawny. Który?
Niech a(0)=1, a(1) =1, dla n>1 a(n) = 2a(n−2). Wtedy dla każdego n, a(n) = 2(n div2).
Niech a(0)= 0, a(1) = 1, dla n>1 a(n) = a(n−2)+ 2. Wtedy dla każdego n, a(n) = n.
Niech a(0)=0, a(1)=2, dla n>1 a(n)=a(n−2)+2. Wtedy dla każdego n, a(n)=2((n+1)div2)).
Niech a(0)=1, a(1) =2, dla n>1 a(n) = a(n−1)+a(n−2). Wtedy dla każdego n, a(n) = n+1.
13 maj 22:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) ok
2) ok
3) ok
4) buuuu (to jest wzór na liczby Fibonacciego)
13 maj 22:42