PW: 1.
Zdarzeniami elementarnymi są funkcje f:{1,2,3,4}→{1,2,3,4,5,6} (każdej osobie przypisujące nr
piętra, na którym wysiadła). Inaczej mówiąc − są to 4−elementowe wariacje z powtórzeniami o
wartościach w zbiorze 6−elementowym.. Wobec tego |Ω|=6
4. Stosujemy tu twierdzenie o liczbie
wariacji z powtórzeniami. Mówiąc prymitywnie: pierwsza osoba ma 6 możliwości, druga też 6,
trzecia i czwarta też po 6, więc wszystkich możliwości jest 6•6•6•6..
Zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A − "wszyscy czterej wysiedli na tym samym pietrze" jest 6:
A= {(1,1,1,1), (2,2,2,2), (3,3,3,3), (4,4,4,4), (5,5,5,5), (6,6,6,6)}.
Spełnione są założenia twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa − uznajemy,
że wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, gdyż dla obserwatora
"zewnętrznego", który nic nie wie o pasażerach windy, każdy sposób wysiadania jest tak samo
możliwy).
| | |A| | | 6 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 64 | | 63 | | 216 | |