funkcja kwadratowa
DOOCIAK: Dla jakiej wartosci parametru funkcji f(x)= x2 − 4x + 2, x1x2 nalezy do zbioru (3, +
nieskonczonosc)
13 maj 22:09
pigor: ..., a gdzie masz ten parametr
13 maj 22:10
Trivial: Widocznie nie ma.
13 maj 22:13
pigor: ... tak ciężko było ci się przyznać, do tego

,
a więc
x1*x2 >3 ⇔ c=
k >3 , czyli
k∊(3;+∞) i to tyle . ...
13 maj 22:29
pigor: ... no i zapomniałem z tego . że
i Δ=16−k
2 ≥0 ⇔ k
2≤ 16 ⇔ |k|≤ 4 , ale powyżej i k >3 ⇒
3< k ≤4 , czyli
inaczej zapisując ⇔
k∊(3;4> . .. − szukany zbiór parametru k . ...
13 maj 22:33
PENDER: No trochę głupio się przyznać, późno jest i walnąłem literówkę

. Dzięki wielkie
13 maj 22:45