Rozwiąż równienie: 1/3x+2 = x+3/4x+4
bogda: Rozwiąż równanie:
___1__ = __x + 3__
3x + 2 4x + 4
13 maj 22:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
mnożysz na krzyż ... później wszystko na jedną stronę i obliczasz Δ tego wielomianu drugiwego
stropnia
13 maj 22:03
Kostek:
najpierw dziedzina
Df=R\{....}
4x+4=(3x+2)(x+3)....
13 maj 22:03
Krzysiek : kostek. Jesli zapomni o dziedzinie na poczatku to swiat sie nie zawali
Oczywiscie musi na koncu sprawdzic czy rozwiazania naleza do rownania. Jest to tzw. metoda
analizy starozytnych.
Ja wiem ze wszedzie trabia NAJPIERW DZIEDZINA ale na szczescie rownania mozna rozwiazywac i
metoda analizy starozytnych i metoda rownan rownawaznych .
13 maj 22:27