matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
figura
D:
Może głupie pytanie ale jaką figurę opisuje równanie xy
2
=1
13 maj 21:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
1
xy
2
=1 −> y
2
=
(bo x≠0 a nawet x>0) −> y = +/−
x
√
x
więc masz coś a'la hiperbolę (tylko ramiona są w 1 i 4 ćwiartce)
13 maj 21:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tutaj co pokazuje mathematica:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+xy%5E2%3D1
13 maj 21:59
D:
dziękuję
13 maj 22:00
pigor:
... , no to patrz i może (wiadomo kto, już się zdradziła, a robi to świetnie) jak ładnie poprosisz
to narysuje :
1
xy
2
=1
/ :x≠ 0 ⇒ y
2
=
1
x
i x≠ 0 ⇒ |y|=
i x >0 ⇒
√
x
1
1
⇒ (y= −
i x>0 i y<0, IV ćw.)
lub
(y=
i x>0 i y>0, I ćw.),
√
x
√
x
a więc spróbuj narysuj, są to ramiona pseudo podobne do ramion − − hiperbol . ...
13 maj 22:06