prostopadłościan
Babilon:

A jak to ugryżć?
Mamy prostopadłościan, którego postawą jest kwadrat, natomiast jego przekątna ma długośc 4.
Dla jakich wymiarów objętość jest największa.
Zabieram się za rysowanie.
a oznacze sobie bok kwadratu w podstawie
Pp=a
2
V=a
2H
no i wiemy, że H =
√16 − 2a2 z pitagorasa
czyli f(a) = a
2 *
√(16 − 2a2)
f(a) =
coś mi się tu nie podoba.
13 maj 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i dobrze jest obecnie ... pamiętaj o warunkach (a < 2√2)
13 maj 21:51
Nienor: Dobrze to jest. Musisz policzyć pochodną i zbadać ekstrema.
13 maj 21:54
ZKS:
Dziedzina to a ∊ (0 ; 2√2). A jaką masz odpowiedź do tego?
13 maj 21:55
Babilon: no niestety nie mam odpowiedzi
13 maj 21:57