szerokość ramy
azzi: Reprodukcję obrazu o powierzchni P oprawiono w ramę o wymiarach zewnętrznych x na y. Oblicz
szerokość tej ramy.
a) P = 2400 cm2 x = 80 cm, y = 60 cm
b) P = 2700 cm2 x = 75 cm, y = 55 cm
13 maj 21:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
zakładasz że grubość ramki jest wszędzie taka sama
mając x i y jesteś w stanie wyznaczyć PROPORCJĘ długości wewnętrzych krańców ramki ... które po
podstawieniu na obliczanie pola protoskąta ... da Ci ich długości
Teraz wystarczy policzyć jaka jest różnica w długościach xzew i xwew
Tą różnicę podzielić na dwa ... i gotowe
13 maj 21:47