Oblicz sumę
abc: Oblicz sumę: −2,−8,−14,−20+...+(−176)
Coś nie za bardzo wiem jak to zrobić, pomoże ktoś?
13 maj 21:32
Use: slyszales o ciagu arytmetycznym
13 maj 21:33
abc: an=(−176)
a1=−2
r=−6
−176=−2+n+6
n=−180
13 maj 21:35
abc: czy do tego momentu jest ok?
13 maj 21:35
abc:
13 maj 21:38
abc:
13 maj 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... po pierwsze −−− zauważ ... wyszło Ci n=
−180
czyli ujemny wyraz ciągu


tutaj powinieneś/−aś stweirdzić −−− coś muszę mieć źle ...
przeliczę jeszcze raz
13 maj 21:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
a błąd masz w 4 linijce −−−− źle podstawiono do wzoru
13 maj 21:44
Mateusz:
Zle nie moze wyjsc n=−180 to czysta bzdura
13 maj 21:45
abc: n=30
13 maj 21:46
abc: | | −2+(−176) | |
Sn= |
| *30=−2670, powinno się zgadzać. |
| | 2 | |
13 maj 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz dobrze
13 maj 21:49