Zadanie trygonometria
Adam555: W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są: AC=4, kąt ACB=120 stopni oraz tgα=0.5, gdzie α=kąt BAC.
Oblicz długość odcinka CD, gdzie D jest spodkiem wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z
wierzchołka B.
13 maj 21:29
Mila:

W ΔADB:
∡DCB=180−120=60
o
W Δ CDB:
2*x
√3=x+4
2x
√3−x=4
x(2
√3−1)=4 /*(2
√3+1)
x*(4*3−1)=4*(2
√3+1)
x*11=4*(2
√3+1)
13 maj 23:11
Osxx: Dzięki
Mila, mi też to się przydało

.
13 maj 23:48
Mila:
14 maj 13:53
Eta:

Obliczenia , tak jak podała
Mila
14 maj 23:57