dane są zbiory A i B . Zaznacz na osi lioczbowej zbiory : AUB A ∩B I A\B
A= {x∊r : x2 + 7/2x−2>0}, B={x∊r : x2 − x + 1/4 ≤0}
Mam problem z wyznaczeniem delty dla A.
| 7 | ||
Δ= | 2−4*1*(−2) | |
| 2 |
| a | ax | |||
podpowiem ( | )x= | |||
| b | bx |
| 7 | |
oczywiscie ma byc w nawiasie () | |
| 2 |
możesz pomnożec obustronnie ta nierównośc wtedy skroci się ta dwojka przy iksie, musisz tylko
pamietac ze takie mnożenie nie wplywa na miejsca zerowe ( będą one takie same) jednak wplywa
na ostrosc tej paraboli czyli jakbys mial policz w jakims punkcie wartosc tej funkcjo to jak
pomnozysz tak to ci nie wyjdzie , ale miesjca zerowe jak najbardziej będą te same co funkcji
wyjsciowej
o prostu roznica bedzie taka jak na rysunku powyzej miejsca zerowe te same jednak
funkcja( parabola ) wyglada inaczej
a w zbiorze B jest tylko 1 msc 0 ?