Proszę o rozpisanie tego zadania !
Artur: jadac z miasta a do b motocyklista przemieszczal sie ze srednia predkoscia 80 km/h droge
powrotna przebyl z szybkoscia 20 km/h jaka byla srednia szybkosc motocyklisty w czasie trwania
calej podrozy?
13 maj 21:13
Mateusz:
| | v1v2 | |
Vśr= 2 |
| interesuje cie skąd sie wziął wzor? |
| | v1+v2 | |
13 maj 21:16
Artur: własnie ja mam problem z dojsciem do tego wzoru

Proszę o rozpisanie
13 maj 21:26
pigor: ... ,

tutaj s= const, dlatego v
śr. to średnia harmoniczna danych
prędkości i to warto mieć na uwadze kiedy trzeba, albo za każdym razem
liczyć z wzoru :
| | 2s | | 2s | | 2v1v2 | |
vśr.= |
| = |
| = |
| ; |
| | t1+t2 | | | | v1+v2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | s1+s2 | | v1t+v2t | | v1+v2 | |
zauważ, gdyby był t= const , to vśr.= |
| = |
| = |
| , |
| | 2t | | 2t | | 2 | |
co warto sobie wbić do . ...
13 maj 21:27
Mateusz:
| | sc | |
ok korzystam z podstawowego wzoru na szybkosc srednią czyli vśr= |
| |
| | tc | |
całkowita droga trwania podrozy motocykla z A do B i z B do A jest taka sama a wiec s czyli z
tego wniosek ze motocykl przebył droge rowną s
c=s+s = 2s
teraz t
c czylli czas trwania podorzy z A do B i z powrotem, oczywiscie bedzie on rozny wiadomo
a wiec t
c=t
1+t
2 gdzie t
1≠t
2
| | s | | s | |
korzystajac ze wzoru na predkosc: v= |
| wyznaczam sobie ow czas jako t= |
| a wiec po |
| | t | | v | |
podstawieniu:
teraz podstawiam te dane do wzoru na prędkosc srednią: i otrzymuje:
| | s+s | | 2s | | 2s | |
vśr= |
| = |
| = |
| jak widac s |
| | t1+t2 | | | | | |
| | 2 | |
nam sie elegancko skroci wiec zostaje: vśr= |
| co po przekształceniu |
| | | |
daje mi postac jak w powyzszym poscie
13 maj 21:35
Mateusz:
teraz podstawiam te dane do wzoru na szybkość( a nie prędkośc jak napisałem) srednią: i
otrzymuje:
13 maj 21:37
Artur: Aha teraz kumam ... Ja to zrobiłem inaczej Vśr=2s/s/v1+s/v2 = 2s/v2*s/v1*v2+v1*s/v1*v2 i
dalej nie ogarniam jak dojść do tego vsr=2s/s(v1+v2)/v1*v2 Ma ktoś pomysł ?
13 maj 21:53
Nienor: Napisz to ładniej, bo nie widzę co tam jest. To rozpiszę.
13 maj 21:55
Nienor: Ogólnie co do zadania.
s − droga
t
1 − czas jazdy do
t
2 − czas powrotu
| | 2s | |
vśr= |
| , 2s, bo przebył tę drogę dwa razy, a z definicji prędkości średniaj |
| | t1+t2 | |
masz:
| | całkowita droga | |
vśr= |
|
|
| | całkowity czas | |
Podstawiając, to co masz w zadaniu:
13 maj 21:59
pigor: | | s | |
..., hmm ...  t= |
| |
| | v | |
13 maj 22:10
Nienor: Upss. Nie wiem jak, to zrobiłam.
13 maj 22:12
Artur: Dobra dzieki Wam za zaangażowanie się zrobiłem swoim sposobem inaczej rozpisane i wszystko ok
13 maj 22:25
Nienor: Ale jaki to sposób
13 maj 22:26
pigor: ... to po co nam dupe zawracasz kolego

jak jestes taki mądry
13 maj 22:42
Artur: Nie jestem mądry tylko po prostu inaczej przekształciłem męczyłem się aż w końcu doszedłem do
końcowego rezultatu. Nie rozumiem oburzenia.
13 maj 22:44
pigor: ..., dziękuję .
13 maj 22:51
sinusoidalny: Ta ty se kur rozpisój a na maturce ci ni zaliczoł
13 maj 22:58