problem z rownaniem rozniczkowym
slawomir: Rownanie rozniczkowe, prosba o pomoc

Witam!
Jak rozwiazac takie rownanie: (1+x+y)dx + (−1+2x+2y)dy = 0, wiem, ze jest to rownanie typu ax +
bx + c i trzeba podstawic t. Tyle tylko, ze nie widze gdzie tu t podstawic, gdyz obydwa
nawiasy sie roznia
Pozdrawiam!
13 maj 20:40
Krzysiek:
t=x+y
dt/dx=1+dy/dx
i rozdzielasz zmienne.
13 maj 20:50
Trivial:
to równanie jest równoważne:
(1−2x−2y)y' = 1+x+y
Co powiesz na podstawienie u = x+y?
u' = 1+y' → y' = u' − 1
(1−2u)(u'−1) = 1+u
(1−2u)u' = 2−u
| 1−2u | |
| du = dx lub u = 2. |
| 2−u | |
Z tym można już sobie dać radę.
13 maj 20:56
slawomir: słuchajcie, ten przykład co podalem to chyba nie zalicza sie do takich typowych jak to nazwac
"standardowych" co nie?
Pozdrawiam! i dziekuje za to co napisaliscie, ide liczyc
13 maj 21:04
Trivial: Zalicza się.

Podstawienie samo się narzuca. Jeśli chcesz robić schematycznie to doprowadzasz
| | a+bx+cy | |
najpierw do postaci y' = F( |
| ), które rozwiązuje się schematycznie. |
| | A+Bx+Cy | |
13 maj 21:08