Funkcja odwrotna
alm: Witajcie, jak wsyznaczyć funkcje odwrotna z:
y=x
2+2x+5
x(x+2)=y−5
I co dalej
13 maj 20:12
camus: y=x2+2x+1+4=(x+1)2+4
y−4=(x+1)2
x+1=√y−4
x=√y−4−1
13 maj 20:36
alm: Dzięki
13 maj 20:42
pigor: ..., a więc np. tak : x∊R i y∊R, więc
y= x2+2x+5= x
2+2x+1+4 ⇔ y= (x+1)
2+4 ⇔ (x+1)
2= y−4 ⇔ |x+1|=
√y−4 i y−4 ≥0 ⇔
⇔ (x+1= −
√y−4 i y ≥4) lub (x+1=
√y−4 i y ≥4) ⇔
⇔ (x= −
√y−4−1 i y ≥4) lub (x=
√y−4−1 i y ≥4) ⇔
⇔ (
y= −√x−4−1 i x ≥4)
lub (
y= √x−4−1 i x ≥4) − szukana funkcja odwrotna.
13 maj 20:53
pigor: ...a w zasadzie jeszcze powinienem rozpatrzyć różnowartościowość danej funkcji f
w odpowiednich przedziałach , a więc
... (y= (x+1)
2+4 i x ≤ −1) lub (y= (x+1)
2+4 i x ≥ −1) ⇔ ...
... ⇔
y= −√x−4−1 i x ≥4 i y ≤−1 lub y= −√x−4−1 i x ≥4 i y ≥−1 .
13 maj 21:06
Mila:

y=x
2+2x+5
Funkcja odwrotna dla f(x) różnowartościowej,
f(x)=x
2+2x+5 jast różnowartościowa dla
x∊<x
w,
∞) lub x∊(−
∞,x
w>⇔
I)
x∊<−1,∞)
y=(x+1)
2+4
y−4=(x+1)
2
x+1=
√y−4
x=
√y−4−1
zamiana zmiennych:
g(x)=
√x−4−1 i x≥4
wykresy symetryczne względem prostej y=x
II część narysuj sama , wzory podali Ci koledzy wyżej
13 maj 21:14