Obliczanie prawdopodobieństwa.
Michał4561: Sześć osób, wśród których są Jacek i Małgosia, idzie gęsiego. Zakładając, że wszystkie
zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: Jacek
idzie bezpośrednio za Małgosią lub Małgosia za Jackiem.
13 maj 20:11
irena_1:
W ciągu 6 osób rezerwujemy 2 miejsca obok siebie (5 możliwości)
Wymieniamy Jacka i Małgosię (JM lub MJ− 2 możliwości)
Pozostałe 4 osoby− ustawiamy na czterech miejscach (4! możliwości)
Wszystkich ustawień jest 6!
| | 5*2*4! | | 2*5! | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 6! | | 6! | | 6 | | 3 | |
13 maj 20:16
Michał4561: Dziękuję bardzo
13 maj 20:20