zadanie
patryko: Proszę o pomoc



oblicz pole koła wpisanego i pole koła opisanego na kwadracie o boku 3cm
zrobiłem tak
d=2r
2r=3 cm
r=1,5
P=πr
2=π(1,5)
2 = 2,25πcm
2
nie wiem czy to dobrze?
i nie wiem jak dalej,proszę o pomoc
13 maj 20:10
Michał4561: Ty policzyłeś pole koła wpisanego.
Promień koła opisanego w kwadrat to połowa jego przekątnej, czyli u Ciebie 1,5√2
Taka uwaga: d to symbol przekątnej, a nie boku.
13 maj 20:14
Michał4561: Widzę, że zrobiłem małą literówkę − powinno być: opisanego na kwadracie − zamiast: opisanego w
kwadrat.
13 maj 20:18
patryko: no tak hehe
dzieki
13 maj 20:33
Mila:

a=3 cm
|AC|=|BD|=d=2R
d=a
√2
d=3
√2
| | 1 | |
R= |
| d⇔R=1,5√2cm − promień okręgu opisanego na kwadracie |
| | 2 | |
P
op=π*(1,5
√2)
2=π*2,25*2
P
op=4,5πcm
2
| | 1 | |
r= |
| a⇔r=1,5 cm − promień okręgu wpisanego w kwadrat |
| | 2 | |
P
wp=π*r
2=π*1,5
2=π*2,25
P
wp=2,25πcm
2
13 maj 20:37