matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
pit:
Proszę o pomoc w równaniu 3x
2
−9y=0 3y
2
−9x=0
13 maj 20:08
Mila:
3x
2
−9y=0 /:3 3y
2
−9x=0 /*3 x
2
−3y=0 9y
2
−27x=0 3y=x
2
x
2
y=
3
x
4
9*
−27x=0⇔x
4
−27x=0⇔x(x
3
−27)=0⇔x=0 lub x
3
=27
9
x=3 lub x=0 dla x=0⇒y=0 dla x=3⇒3y=9⇔y=3 (0,0), (3,3)
13 maj 20:58
pit:
Dziękuję
13 maj 20:59
Eta:
Ej Mila !
13 maj 21:02