13 maj 19:52
Krzysiek: po pierwsze chyba −2/π na początku a po drugie...w jaki sposób liczyłeś pochodne?
13 maj 19:56
asdf: tak, −2/pi
x
−1 = −x
−2
13 maj 19:58
Krzysiek: czy (1/arctgx)'=1+x2 ?
13 maj 20:01
asdf: .....bez komentarza

dzięki
13 maj 20:02
13 maj 20:06
asdf: minus z dolu powinien się skrócić, bo w liczniku powinno byc −2sin(2x)
13 maj 20:07
Krzysiek: dalej masz symbol nieoznaczony.
13 maj 20:15
asdf: dzieki..zaraz się obudze to chyba będzie lepiej
13 maj 20:18
ZKS:
Wskazówka.
1 + cos(2x) = 2 − 2sin2(x) = 2[1 − sin2(x)] = 2[1 + sin(x)][1 − sin(x)].
13 maj 20:40
asdf: juz zrobiłem
13 maj 20:46
Trivial: Witaj, asdf. Jak tam dzisiaj poziom Twojej mocy?
13 maj 20:47
asdf: Witaj

ładuje się na jutrzejszego kolosa

dawno nie liczylem tych granic bo do ekonomii się
uczylem i trzeba sobie przypomnieć jak sie liczy pochodne..
13 maj 20:50
asdf: mialbys moze w piątek/sobote chwile? bo kazał mi przerobić ten plik z list jednokierunkowych
(na szczęście juz rozumiem to..chyba przemeczony wtedy bylem i nic nei wchodzilo − nawet listy
dwukierunkowe z usuwaniem zrobilem

)
13 maj 20:51
asdf: nie dokonczylem:
bo kazal mi przerobic ten plik z list jednokierunkowych (baza ocen itd) na C++, a ja w tym
zielony

..o tyle to smieszne, ze ja programowania na II semestrze nie mam, tylko zwykłe C..
13 maj 20:52
Trivial:
Tzn. na klasy? Przerobienie dobrze napisanego kodu C na klasy to żaden problem (jeśli pisałeś
tak jak pokazywałem, to jest to napisane praktycznie
obiektowo w C).
13 maj 20:58
asdf: nie na klasy..bo zachciało mu się użyć obslugi wyjątków, a to jest tylko w C++
13 maj 21:00
Trivial: A kto by tam używał wyjątków w C++! W C to dopiero jest system wyjątków!
13 maj 21:01
asdf:
13 maj 21:03
asdf: jak policzyć tą granice?
limx−>1− (1−x)cos(π/2*x)
13 maj 21:11
Trivial:
(1−x)cos(x*(π/2)) = ecos(x*(π/2))ln(1−x)
i męczyć de l'Hospitalem aż do śmierci.
13 maj 21:25
asdf: jakbym miał skaner to bym Ci podesłał te 2 strony A4 z obliczeniami..pozniej jest taki hardkor,
ze zrezygnowałem..na w liczniku dać ln(1−x), na dole 1/(cos(...) )?
13 maj 21:27
asdf: tych granic ja się tyle naliczylem, ze moglbym ksiązke wydać
13 maj 21:29
asdf: ale jaką zbieżność? sin(πx/2) i πx/2? przecież to nie zbiega do 0 tylko do −1, według mnie to
błędne załozenie.
13 maj 21:42
Trivial:
| | ln(1−x) | | | |
lim |
| =H lim |
| |
| | | | | | πx | sin( (πx)/2) | | + |
|
| | | | 2 | cos2( (πx)/2) | |
| |
| | 2 | | | |
=zakładamy zb. − |
| lim |
| |
| | π | | 1−x | |
| | πx | | πx | |
=H lim −2cos |
| sin |
| = 0. |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 21:45
Trivial:
Mając f(x)g(x) możemy napisać
lim f(x)g(x) = lim f(x) * lim g(x)
pod warunkiem że obie granice (lim f(x), lim g(x)) są właściwe (tutaj tak jest).
13 maj 21:47
Trivial: Jeżeli wyszłoby na końcu
∞, to musielibyśmy cofnąć wszystkie obliczenia.
13 maj 21:48
asdf: ale jak ty to robzbiłeś?
13 maj 21:50
Trivial:
Rozbiłem
| |
| |
| πx | sin( (πx)/2) | |
|
| | | 2 | cos2( (πx)/2) | |
| |
na
13 maj 21:52
asdf: i policzyłeś zbieżność prawej strony, wyszło Ci 0, więc to pochłoneło i wyszło nic?
13 maj 21:54
Trivial: | | 2 | |
Policzyłem obie granice.  lewa to przecież zbiega do − |
| . |
| | π | |
13 maj 21:55
Trivial: Więc jak widać można się wyrobić spokojnie w 3 linijkach.
13 maj 21:56
asdf: jak się miało na ćwiczeniach zbieżność iloczynu granic to można

a jak się nie miało to
właśnie delopitalem robiłem to i tylko coraz to bardziej skomplikowane granice wychodzily, az
mi sie odechcialo robic

13 maj 21:58
13 maj 21:59
asdf: no podstawowe własności granic, ale nie miałem tego! z resztą − za pozno, zebym zaczął to
ogarniać

jezscze szereg taylora i badanie funkcji musze zrobić
13 maj 22:01
Trivial:
Szczerze wątpię, że tego nie miałeś... Pisanie w kwadratowych nawiasach i symbole nieoznaczone
to właśnie te podstawowe własności pod ukryciem.
13 maj 22:10
asdf: a ja szczerze pisze − nie miałem liczenia granic z założeniem zbieżności iloczynu...po co
miałbym kłamać
13 maj 22:14
Trivial: Ale liczenie w nawiasach
[ tu. ] to właśnie korzystanie z tych własności, więc i tak
"miałeś".
13 maj 22:18
asdf: rozbijanie na iloczyn granic − taką granicę jaką ty zrobiłeś nie miałem
13 maj 22:22