matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj parzystość(nieparzystość) funkcji :
hania:
x
4
+ 5|x|
f(x)=
x
3
− 4x
13 maj 19:33
irena_1:
(−x)
4
+5|−x|
x
4
+5|x|
x
4
+5|x|
f(−x)=
=
=−
=−f(x)
(−x)
3
−4*(−x)
−x
3
+4x
x
3
−4x
funkcja jest nieparzysta
13 maj 20:06