Używając rachunku zdań udowodnij : (A ∪ B) \ (A ∪ C) = B \ (A ∪ C)
aaa: Używając rachunku zdań udowodnij :
(A ∪ B) \ (A ∪ C) = B \ (A ∪ C)
13 maj 18:47
Mateusz:
Rozpisz np po lewej stronie kiedy np x nalezy do jakiego zbioru a kiedy nie nalezy i tak samo
rozpisz prawą strone i zobacz czy otrzymała/es to samo co po lewej stronie
13 maj 21:13
PW: x∊(A∪B) \ (A∪C) ⇔ x∊(A∪B) ∧ ~x∊(A∪C) ⇔(x∊A∨x∊B) ∧(~x∊A ∧ ~x∊C) ⇔
(x∊A ∧(~x∊A ∧ ~x∊C)) ∨ (x∊B) ∧(~x∊A ∧ ~x∊C)) ⇔
(x∊A ∧~x∊A ∧ ~x∊C) ∨ (x∊B ∧(~x∊A ∧ ~x∊C)) ⇔
x∊∅ v x∊B ∧ (~(x∊A∨x∊C) ⇔
x∊B ∧ ~(x∊A∪C) ⇔x∊B\(A∪C)
W miejscach zaznaczonych na czerwono korzystaliśmy z praw de Morgana.
14 maj 00:00
asdf: (A v B) \ (A v C) ⇔ B \ (A v C)
x∊(A v B)
x ∉(A v C) ⇔ x ∊ B
x∉(A v C)
x∊ A v x∊B
~(x∊A v x∊ C) ⇔ x∊B
~(x∊A v x∊ C)
teraz:
p = x∊A
q = x∊B
r = x∊ C
p v q
~(p v r) ⇔ q
~(p v q)
wystarczy teraz udowodnić, że to tautologia, matrycą logiczną (tablica 0/1) lub skróconym
sposobem.
(założyć, że jest to fałsz, czyli po jednej stronie (lewej)jest 1, po drugiej (prawej)zero,
udowodnić, ze takie coś nie moze zachodzic, a w kolejnym kroku zrobić to samo, tylko po prawej
teraz jest 1, a po lewej 0
14 maj 00:41