matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka
Juzek:
2x
∫
dx
1+4
x
13 maj 18:35
Juzek:
up
13 maj 19:07
Leszek:
1/2+2x−1/2
1
1/2
1
1
...=∫
dx = ∫
−
dx =
x−
ln|1+4x|
1+4x
2
1+4x
2
8
13 maj 19:14
Leszek:
...+C
13 maj 19:15
Magda:
a taka całka?
2
x
∫
dx
1 + 4
x
4
x
tzn 4 do potęgi x − źle to widać w mianowniku
13 maj 21:14
ZKS:
2
x
= t ⇒ 2
x
ln (2)dx = dt
1
dt
1
1
∫
=
* arctg(t) + C =
* arctg(2
x
) + C
ln 2
1 + t
2
ln 2
ln 2
13 maj 21:22
Trivial:
podstaw u = 2
x
.
13 maj 21:22