Procenty
Równina: Proszę o wytłumaczenie

zadanie np.
W sklepach X i Y buty miały tę samą cenę.
W sklepie X obniżono ich cenę o 15% a później o 10%.
W sklepie Y obniżono ich cenę o 25%
W którym sklepie obniżka jest większa

Zawsze robiłam to na podstawianie liczb ale całe życie tak sie nie będę bawić

Jak robić
zadania tego typu?
13 maj 18:07
irena_1:
c− początkowa cena
W sklepie X:
0,85c− cena po pierwszej obniżce
0,9*0,85c=0,765c=76,5%c
W sumie− obniżka o 24,5%
W sklepie Y:
0,75c=75%c
W sumie − obniżka o 25%
Większa jest obniżka w sklepie Y
13 maj 18:18
Janek191:
x − cena początkowa butów w obu sklepach,
Sklep X :
x − 0,15 x = 0,85 x − cena po I obniżce o 15 %
0,85 x − 0,1*0,15 x = 0,85 x − 0,015 x = 0,835 x − cena po II obniżce o 10 %
Sklep Y:
x − 0,25 x = 0,75 x − cena po obniżce o 25 %
Odp. W II sklepie jest większa obniżka, bo cena po obniżce jest mniejsza.
13 maj 18:22
Równina: Dziękuje bardzo za wytłumaczenie
13 maj 18:22
Janek191:
Pomyłka:
Sklep X :
Powinno być : 0,85 x − 0,1*0,85 x = 0,85 x − 0,085 x = 0,765 x − cena po II obniżce
13 maj 18:26
pigor: ..., np. tak: niech c − cena butów w obu sklepach,
to
w sklepie X : 90%(85%)c= 9*8,5%c=
76,5%c, czyli
obniżka w sklepie X wynosi
23,5%c < 25%c − obniżka w sklepie Y,
zatem
odp.
w sklepie Y obniżka jest większa i tyle koniec zadania ,
a o ile

np. możesz powiedzieć o 1,5 punktu procentowego ...
13 maj 18:30
Równina: Dzięki
pigor
13 maj 19:15