matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że jeśli α ∊ (180 stopni, 270 stopni ), to
erytrocyt:
Wykaż, że jeśli α ∊ (180 stopni, 270 stopni ), to
√
1− cos
2
α
1+
√
1− sin
2
α
+
= 0
1+cosα
sinα
13 maj 17:59
irena_1:
α∊(180
0
; 270
0
) sinα<0 i cosα<0
√
sin
2
α
1+
√
cos
2
α
|sinα|
1+|cosα|
L=
+
=
+
=
1+cosα
sinα
1+cosα
sinα
−sinα
1−cosα
=
+
=
1+cosα
sinα
−sin
2
α+1−cos
2
α
1−(sin
2
α+cos
2
α)
=
=
=
sinα(1+cosα)
sinα(1+cosα)
1−1
0
=
=
=0
sinα(1+cosα)
sinα(1+cosα)
L=P
13 maj 18:11