trygonometria
Michał: Rozwiąż równanie 4sinx*sin2x −3cosxcos2x = 4sin3x sin2x + 3cosx w przedziale <0;2Pi>
13 maj 17:23
irena_1:
4sinxsin2x−4sin
3xsin2x−3cosxcos2x−3cosx=0
4sinxsin2x(1−sin
2x)−3cosx(1+cos2x)=0
4sinx*2sinxcosx*cos
2x−3cosx(sin
2x+cos
2x+cos
2x−sin
2x)=0
8sin
2xcos
3x−6cos
3x=0
2cos
3x(4sin
2x−3)=0
| | √3 | | √3 | |
cosx=0 lub sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | | π | | 2 | | 4 | | 5 | |
x= |
| lub x= |
| π lub x= |
| lub x= |
| π lub x= |
| π lub x= |
| π |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 maj 17:43