proszę o pomoc.
kinga: Sprawdź, że jeżeli a*c<0, to funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe, których iloczyn jest liczbą
ujemną.
13 maj 17:05
pigor: ..., a czy f może dana jest wzorem f(x)=ax
2+bx+c , co
13 maj 17:08
pigor: ,,, , tak , ten warunek byłby wtedy wystarczający

, bo
wtedy istotnie Δ= b
24ac>0 i wzorów Viete'a x
1x
2=
ca i a≠0 ⇔ ac<0 . ...
13 maj 17:12
pigor: ..., miało tam być b2−4ac >0 .
13 maj 17:14
kinga: tak f jest wyrażona wzorem ax2 +bx+c
13 maj 17:50
kinga: to jak to zrobić?
13 maj 17:51
Leszek: No przecież Ci pigor napisał że wtedy delta jest dodatnia czyli są dwa miejsca zerowe i jak
| | c | |
iloczyn a*c>0 to również iloraz |
| >0 i zarazem a≠0 oraz jest ten iloraz równy iloczynowi |
| | a | |
miejsc zerowych stąd wniosek że x
1x
2<0
13 maj 18:25
Leszek: | | c | |
przeciwnie: jak iloczyn a*c<0 to również iloraz |
| <0 |
| | a | |
13 maj 18:27
kinga: ok ok dzięki
13 maj 18:27