Dwa boki trójkata mają długość 42cm i 20cm
Nutez: Dwa boki trójkata mają długość 42cm i 20cm a promień okręgu opisanego na tym trójkacie jest
równy 21 1/4. Wiedzac ze Pole trojkata wynosi 336cm wyznacz
a) Długość trzeciego boku
b) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
13 maj 16:06
Bogdan:
| | a*b*c | |
Pole trójkąta PΔ = |
| , PΔ= p*r |
| | 4R | |
a, b, c − długości boków trójkąta,
R − długość promienia okręgu opisanego
r − długość promienia okręgu wpisanego
13 maj 16:10
Nutez: Zadanie na nudy

Dla tych którzy nie umieli i nie będa umieć

336= 840c/85 |*85
28560= 840c
c= 34
13 maj 16:20
Nutez: Co do b)
To obwoód trzeba policzyć , podzielić przez 2 i podstawić do gotowego wzoru
13 maj 16:20
Nutez: 1/2 Obw = 48
P = p *r
/[podstawiamy]
wychodzi ,
r= 7
13 maj 16:22
Bogdan:
Nic trudnego podstawiać do gotowych wzorów, prawda
13 maj 16:22
Nutez: Nie wiem po co ja to dodałem , chyba z nudów
13 maj 16:24
Bogdan:
zgadza się
13 maj 16:24
Nutez: hmm , gdy mam wykazac ze kat miedzy ramionami tego trojkata jest większy od 30*
czyli ,
wyszlo mi:
sin α = 336/625 = 672/1250
sin 30*= 1/2*625/1250
sin > sin 30*
i poparlem to rysunkiem takim i ze slownie
przypro. a zwiekszyla sie a przyprostokatna b skrocila c , bez zmian i dla katow ostrych . im
wiekszy kąt tym większy jego sinus , im mniejszy kąt tym mniejszy jego cosinus oraz ctg
dobrze?
13 maj 16:30