tangens kąta ostrego α jest równy U{3}{2}. Z tego wynika, że α należy do przedzi
erytrocyt: | | 3 | |
tangens kąta ostrego α jest równy |
| . Z tego wynika, że α należy do przedziału: |
| | 2 | |
w stopniach: a)(0,30); b)(30, 45) c)(45,60) d)(60,90)
13 maj 16:05
Bogdan:
| | √3 | |
tg0o = 0, tg30o = |
| , tg45o = 1, tg60o = √3 |
| | 3 | |
13 maj 16:12
Mila:
I sposób
odczytujesz w tablicach
II sposób − szacowanie
tg45o=1
tg60o=√3≈1,7
tangens jest funkcją ciągłą i rosnącą w przedziale (0,90)
⇒α∊(45,60)
13 maj 16:14