matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
sowa:
jeszcze raz potrzebuję pomocy . Trapez prostokątny ABCD ma pole 5 cm2. Znajdź wierzchołek C tego trapezu. AD = 1 cm D= 2,5 cm AB= 6 cm
13 maj 15:32
Mila:
AB=a=6 DC=b=x AD=h=1
Zapis D=2,5cm bez sensu
a+b
P
tr
=
*h
2
6+x
5=
*1⇔
2
10=6+x x=4 DC=4
13 maj 16:09