Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α wartość wyrażenia
Ania: Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α wartość wyrażenia:
| | cosα | | 1−√1− cos2 α | |
( |
| + |
| ) *cosα |
| | 1−sinα | | √1− sin2 α | |
jest stała.
Nie wiem, gdzie popełniam błąd
| | cosα | | 1− sinα | | cos2 α + (1−sinα)(1−sinα) | |
( |
| + |
| *cosα = |
| = |
| | 1−sinα | | cosα | | cosα(1−sinα) | |
| | cos2 α + 1 −2sinα + sin2 α | | 2−2sinα | |
|
| = |
| = |
| | cosα(1−sinα) | | cosα (1−sinα) | |
| | 2(1−sinα) | | 2 | |
|
| = |
| |
| | cosα(1−sinα) | | cosα | |
13 maj 15:32
Ania: Już wiem, pominęłam cosinusa przy mnożeniu. Odpowiedź wychodzi 2.
13 maj 15:35
Zrozpaczona: Gdzie pominęłaś, bo ja się zaraz rozpłaczę nad tym zadaniem? ;;
13 cze 20:49
Zrozpaczona: Tak, znalazłam, teraz muszę iść poszukać jeszcze mózgu na sprawdzian.
13 cze 20:49