znajdz rownanie plaszczyzny rownoleglej i oddalonej o 3
spragnionywiedzy: Znajdz rownanie plaszczyzny rownoleglej do plaszczyzny 2x−6y+3z+5=0 i oddalonej od niej o 3 w
podpowiedziach jest 2x−6y+3z−37=0 oraz 2x−6y+3z+47=0 prosze o pomoc jak to wyliczyc wydaje mi
sie ze postepuje zgodnie mi wspolcxynnik d wyszedl 26 i chyba −16
13 maj 15:02
pigor: ... , ty masz rację, obliczyłeś dobrze D= 24 lub D= −16 , czyli
π : 2x−6y+3z+24= 0 i π
1: 2x−6y+3−16= 0 szukane równania płaszczyzn ,
natomiast wyniki D= 47 lub D= −37 , czyli z podpowiedzi twoich
byłyby dobre, ale dla płaszczyzny danej wzorem 4x−12y+9z+5=0 ,
czyli dla płaszczyzny o wektorze normalnym o współrzędnych 2[2,−6,3]= [4,−12,6]
bowiem wtedy
|D−5|= 14*3 ⇔ |D−5|= 42 ⇔ D−5= −42 lub D−5= −42 ⇔ D= 47 lub D= −37 .
13 maj 15:54
spragnionywiedzy: Jejku dziekuje! Stanowczo bardziej muszę wierzyć w siebie
13 maj 16:33
Studenciak: Wytłumaczy mi ktoś dlaczego akurat |D−5| = 14*3 ? skąd się wzieło 14 a skąd 3?
8 cze 15:58
Mila:
Odległość płaszczyzn równoległych:
2x−6y+3z+5=0 i 2x−6y+3z+D=0 jest równa 3
|D−5|=21
D−5=21 lub D−5=−21
D=26 lub D=−16
=============
|D−5|=42⇔
D−5=42 lu D−5=−42
D=47 lub D=−37
Wniosek:
Odp. błędna , taka odpowiedź odpowiada odległości równej 6.
8 cze 21:13
Studenciak: Dzięki wielkie
8 cze 21:47