Zacząłem coś robić w taki sposób:
gdy iloczyn=9:
P(A) = 1/18
wygrana +10zł
gdy iloczyn=36
P(A) = 1/18
wygrana +5zł
gdy iloczyn jest różny od 9 i 36
P(A) = 16/18
wygrana −1zł
| 1 | 1 | 16 | 1 | |||||
E(X) = 10* | + 5* | − 1* | = − | |||||
| 18 | 18 | 18 | 18 |
| 1 | ||
Czyli wartość oczekiwana to − | ||
| 18 |
| 15 | ||
sposób E(X) = | zł | |
| 16 |
| 1 | 1 | 34 | ||||
pi | ||||||
| 36 | 36 | 36 |
| 1 | 1 | 34 | −19 | |||||
EX=10* | +5* | −1* | = | ≈−0,53 zł | ||||
| 36 | 36 | 36 | 36 |
| 1 | 1 | 34 | 15−34x | |||||
EX=10* | +5* | −x* | = | |||||
| 36 | 36 | 36 | 36 |
| 15 | ||
x= | ≈0,44 zł | |
| 34 |