oblicz wartość wyrażenia log(tg 181 stopni) + log (tg 183 stopni 6.143
Ania: oblicz wartość wyrażenia log(tg 181 stopni) + log (tg 183 stopni) + ... + log (tg 267 stopni) +
log (tg 268 stopni) + log (tg 269 stopni)
13 maj 14:41
Bogdan:
Potrzebne są zależności: tg(180o + α) = tgα, tg = ctg(90o − ), tgα * ctgα = 1
oraz logx + logy = log(xy)
tg181o * tg182o * tg183o * ... * tg225o * ... * tg267o * tg268o * tg269o =
= tg1o * tg2o * tg3o * ... * tg45o * .. * tg87o * tg88o * tg89o =
= (tg1o * tg89o) * (tg2o * tg88o) * (tg3o * tg87o) * ... * tg45o =
= (tg1o * ctg1o) * (tg2o * ctg2o) * (tg3o * ctg3o) * ... * tg45o = 1*1*1* .,.. *1 = 1
log1 = 0
13 maj 14:57
Ania: dzięki
13 maj 15:09