ciągi
fomfel: Witam. Mógłby mi ktoś rozwiązać zadania z ciągów, nie rozumiem tego ani troche a musiałbym tą
mate zdać

Z góry dziękuję. Jeśli potrafisz które z tych zadań a chciałbyś pomóc to mógłbyś

1. Klient zamierza wpłacić do banku na lokatę terminową kwotę 36 000zł na okres 2 lat. Jeden
bank oferuje lokatę sześciomiesięczną z oprocentowaniem 12% w stosunku rocznym,a drugi bank
lokatę dwunastomiesięczną z oprocentowaniem 12,2% w skali roku. W ktorym z banków jest
korzystniejsze ulokowanie pieniędzy na okres 2 lat i o ile?
2.Wyznacz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego,
w którym a
3 = 7 i a
13 − a
9 = 20
3. Wyznacz a
1 , q oraz wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, wiedząc że:
a
2= −3, a
5=3
13 maj 14:31
pigor: ..., no to np. tak : ale zastrzegam, nie będzie łatwo, bo
na korepetycje na forum ode mnie, nie licz − reszta zależy
tylko od ciebie, a więc np. :
3)
a2= −3 i
a5= 3 ⇔ a
1q= −3 i a
1q
4= 3 / : stronami ⇒
⇒ q
3= −1 i a
1q= −3 ⇔
q= −1 i a
1(−1)= −3 ⇒
a1= 3 ,
zatem a
n= a
1q
n−1 ⇒
an= 3*(−1)n−1=
−3*(−1)n i n∊N
+ =1,2,3, ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
a3= 7 i
a13−a9= 20 ⇔ a
1+2r= 7 i a
1+12r−a
1−8r= 20 ⇔
⇔ 4r=20 i a
1= 7−2r ⇔
r=5 i
a1= 7−10=
−3 , więc
a7= a
1+6r= −3+6*5=
27 , zatem S
n=
12n(a
1+a
n) ⇒
⇒
S7= 12*7(−3+27)=
12*7* 24= 7*12, czyli
S7= 84 − szukana suma. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 maj 15:14
fomfel: dzięki za pomoc.
13 maj 15:53
pigor: ..., a co do zad. 1 bez podatku Belki i bez znajomości
dokładności obliczeń w bankach widzę to np. tak :
1) w
I banku :
K2= 36 000(1+
12*12%)
2*2= 36 000*1,06
4=
= 36 000*1.262=
45 432 zł , co do ± 0,001 zł= 0,1 grosza ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w
II banku :
K2= 36 000(1+12,2%)
2= 36 000* 1,122
2=
= 36 000*1,259 =
45 324 zł , z powyższą dokładnością , a więc
odp.
w I−szym banku lokata jest korzystniejsza o 432−324= 108 zł
mój komentarz do tego jest taki, że gdybym liczył z dokładnością
co do 1 grosza (nie co do 0,1 grosza jak powyżej ) otrzymane kwoty
K
2 (kwoty po dwóch latach) byłyby identyczne

w obu bankach . ...
13 maj 16:19