pochodna cząstkowa
cząstek: Hej proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej cząstkowej po p2 z wyrażenia:
[p20,5/ (p10,5 + p20,5)] * Ip1
13 maj 11:37
Bogdan:
dla ułatwienia oznaczę p
1 literką p, p
2 literką q
| | √q | |
f(p, q) = |
| , czy tak wygląda Twoja funkcja? |
| | p(√p + √q) | |
13 maj 11:50
cząstek: Tak, tylko w liczniku jeszcze mnożymy przez I
13 maj 12:07
Bogdan:
Co to jest l, jakiś współczynnik?
13 maj 12:16
cząstek: Tak, to będzie jakaś stała.
13 maj 12:21
Bogdan:
Oznaczę ją literką a
| | a√q | | a√q | |
f(p,q) = |
| ⇒ f(p,q) = |
| |
| | p(√p + √q) | | p√p + p√q | |
| | | | a | | p | | |
| (p√p + p√q) − |
| *a√q | | | 2√q | | 2√q | |
| |
f'q = |
| = |
| | p2(p + 2√pq + q) | |
| | | | 2√q | |
= |
| * |
| = |
| | p2(p + 2√pq + q) | | 2√q | |
= .... spróbuj dokończyć
13 maj 12:36