W kąt o mierze 60 stopni wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta 6.144
Ania: W kąt o mierze 60 stopni wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do
siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeżeli promień mniejszego okręgu ma
długość r.
Pomocy
13 maj 11:29
Patronus:

Czerwony tórjkąt to trójką prostokątny o kątach 30, 60, 90. Czyli na "górze" ma 2r
niebiesko czerwony trójkąt to trójkąt o takich samych kątach. Na górze ma sumę boku czerwonego
trójkąta i promienia mniejszego koła i promienia większego koła: 2r+r+x
I teraz z podobieństwa trójkątów:
2rx = 3r
2 + rx
rx = 3r
2
x = 3r
Czyli większe koło ma promień równy 3r
13 maj 11:44
Ania: to zadanie znajduje się w dziale z trygonometrii, więc czy mogłabym zrobić w jakiś sposób
związany z twierdzeniem sinusów?
13 maj 12:04
Patronus: z sinusa można obliczyć czerwony trójkąt
| | r | |
sin 30 = |
| |
| | przeciwprostokątna | |
...
przeciwprostokątna = 2r
13 maj 12:32