| 1+√3 | ||
Podaj miarę kąta rozwartego alfa, jeśli wiadomo, że tg alfa = − | ||
| 3+√3 |
| 1 + √3 | 3 − √3 | 3 − √3 + 3√3 − 3 | ||||
tg α = − | * | = − | = | |||
| 3 + √3 | 3 − √3 | 9 − 3 |
| 2 √3 | √3 | |||
= − | = − | |||
| 6 | 3 |
| √3 | ||
α = 150o, bo tg 150o = tg ( 180o − 30o) = − tg 30o = − | ||
| 3 |
| 1 + √3 | 3 − √3 | 3 − √3 + 3√3 − 3 | ||||
tg α = − | * | = − | = | |||
| 3 + √3 | 3 − √3 | 9 − 3 |
| 2 √3 | √3 | |||
= − | = − | |||
| 6 | 3 |
| √3 | ||
bo tg 150o = tg ( 180o − 30o) = − tg 30o = − | ||
| 3 |