d
Kinga: f(x)= x3 − x2 + 2
dlaczego to jest funkcja wymierna ?
13 maj 09:52
ICSP: nie jest
13 maj 09:52
Kinga: a według tego co mam w odpowiedziach jest
| | x+1 | | √x | |
1. Niech f(x) = x3−x2+2, g(x)= |
| , h(x)= |
| , k(x)= 0 |
| | 2x+2 | | x+2 | |
a) tylko funkcja h nie jest funkcją wymierną
b)tylko funkcja g jest funkcją wymierną
c)funkcjami wymiernymi są tylko funkcje f i g
No i w odpowiedziach jest
a) TAK
b)NIE
c)NIE
13 maj 10:03
Patronus: ale odpowiedzi a i c to to samo...
13 maj 10:26
Kinga: To nie to samo, bo jest jeszcze funkcja k..............
13 maj 10:34
Krzysiek : Tak wlasciwie jest to wielomian jak napisal
ICSP
NO ale kazdy wielomian mozesz sprowadzic do postaci wymiernej czyli U={W(x)}{P(x)} jesli np
| | x3−x2+2 | |
za P(x) podstawisz 1 czyli P(x)=1 i wtedy masz f(x)= |
| i wtedy mozesz to |
| | 1 | |
potraktowac jako funkcje wymierna
13 maj 10:35
Kinga: Zatem k(x) też jest funkcją wymierną?
13 maj 10:37
13 maj 10:39
Krzysiek : W mysl tego co tam napisali to tak. Jednak dla mnie jest to funkcja liniowa stala
13 maj 10:44
Kinga: no właśnie tak samo to rozumiem jak Ty dlatego nie wiem o co chodzi
okej dzięki za pomoc
13 maj 10:53
Krzysiek : MOze jeszcze spojrzy tu Gustlik bo pojawil sie na forum i rozwiaze ten problem
13 maj 11:02
Bogdan:
Funkcja f(x) jest wielomianem, g(x) jest funkcją wymierną, h(x) nie ma specjalnej nazwy,
ale nie jest funkcją wymierną, k(x) jest funkcją liniową i można ją potraktować jak wielomian.
| | W(x) | |
Funkcja p(x) = |
| nie jest Krzyśku funkcją wymierną, jest dalej wielomianem |
| | 1 | |
13 maj 11:08
Krzysiek : Witam. Przyjalem do wiadomosci

. Wiesz napisalem to bo kiedys przeczytalem o tym w jakiejs
| | x+1 | |
ksiazce o rownaniach gdzie bylo wlasnie opisane ze jesli masz np |
| =x3−5x−8 to |
| | x+6 | |
| | x+1 | | x3−5x−8 | |
mozesz zapisac |
| = |
| i mnozyc na krzyz czyli z wielomianu zrobic |
| | x+6 | | 1 | |
wyrazenie wymierne .
13 maj 11:29
Bogdan:
To, co podałeś nie jest wielomianem (wielomian to funkcja), to jest równanie.
| | x + 1 | | x3 − 5x − 8 | |
Zapis: |
| = |
| oznacza równanie. |
| | x + 6 | | 1 | |
13 maj 11:33
Kinga: Więc w odpowiedziach jest błąd?
13 maj 12:00
Bogdan:
Proponuję Ci Kingo zapoznanie się z definicjami podstawowych funkcji, znajdziesz je
bez trudu w swoich podręcznikach oraz w internecie, potem spróbuj sama ustalić poprawność
odpowiedzi.
13 maj 12:07
Klara:
"poczytaj w podręczniku" .... skąd ja to znam?
13 maj 12:11
Bogdan:
Nie zapomnisz mi tego
Klaro
13 maj 12:15
Klara:
13 maj 12:23