Funkcja
bezendu: | | x2+4x+5 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Wykres funkcji f przesunięto o wektor |
| | x2+4x | |
u=[p,0] otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji g i współrzędne wektora u wiedząc, że
wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY
jak względem osi OY to f(−x)
| | (−x)2+4(−x)+5 | |
f(−x)= |
| = |
| | (−x)2+4(−x) | |
| | x2−4x+5 | |
= |
| ok |
| | x2−4x | |
13 maj 09:06
Patronus: No tak, tylko jeszcze przesunięcie o wektor u = [p,0]
Czy w efekcie:
| | (−x − p)2 + 4(−x−p) + 5 | |
g(−x) = |
| = |
| | (−x−p)2 + 4(−x−p) | |
| | (x − p)2 + 4(x−p) + 5 | |
= |
| = g(x) |
| | (x−p)2 + 4(x−p) | |
i teraz trzeba wyliczyć p.
13 maj 09:17
irena_1:
| | x2+4x+5 | | 5 | |
f(x)= |
| =1+ |
| |
| | x2+4x | | x2+4x | |
g(x)=f(x−p)
Wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY, czyli
g(−x)=g(x)
| | 5 | | 5 | |
1+ |
| =1+ |
| |
| | (−x−p)2+4(−x−p) | | (x−p)2+4(x−p) | |
(−x−p)
2+4(−x−p)=(x−p)
2+4(x−p)
x
2+2px+p
2+4x−4p=x
2−2px+p
2+4x−4p
4px=8x
p=2
13 maj 09:19
13 maj 09:22
bezendu: O już jest rozwiązanie... Dziękuje
13 maj 09:23
bezendu: a jeszcze wracając do wskazówki
Patronusa
| (−x−p)2+4(−x−p)+5 | |
| |
| (−x−p)2+4(−x−p) | |
mogę skrócić (−x−p)

wtedy miałbym
13 maj 09:31
Patronus: nie możesz tego skrócić bo masz ssmę − musiałbyś wszystkie czynniki sumy podzielić przez
(−x−p),
13 maj 09:57
bezendu:
| x2+2xp+p2−4x−4p+5 | |
| i co dalej z tym ? |
| x2+2xp+p2−4x−4p | |
13 maj 10:00
bezendu: ?
13 maj 10:42
Patronus: a gdzie masz równanie − znak "=" gdzieś zginął.
Jak się pojawi to rozwiązuj równanie za względu na p, iksy powinny sie w końcu skrócić
13 maj 11:23
bezendu: jak mam równianie do zajmuję się tylko licznikiem

x
2+2xp+p
2−4x−4p+5=0
13 maj 11:34
bezendu:
13 maj 12:45
bezendu:
13 maj 16:26
Mila:

Aby wykres g(x) miał os symetrii po translacji to f(x) musi mieć oś symetrii.
Os symetrii f(x):
D:
x
2+4x≠0⇔
x≠0 i x≠−4
x=−2 oś symetrii f(x)
[p,0]=[2,0]
Wynik jak u
IRENY
13 maj 16:50
asdf: funkcja parzysta
13 maj 16:52
bezendu: ale chodzi mi o wyznaczenie p ze wzoru Petronusa
13 maj 16:56
Mila:
Sprawdzam.
| | (x−2)2+4(x−2)+5 | | x2−4x+4+4x−8+5 | |
g(x)= |
| = |
| |
| | (x−2)2+4(x−2) | | x2−4x+4+4x−8 | |
Czy g(−x)=g(x)
| | (−x)2+1 | | x2+1 | |
g(−x)= |
| = |
| =g(x) |
| | (−x)2−4 | | x2−4 | |
wektor [2,0] spełnia warunki zadania.
13 maj 16:58
bezendu: Ok dziękuje ślicznie
13 maj 16:59
Mila:
Rozpisujemy ułamki:
| (−x − p)2 + 4(−x−p) | | 5 | |
| + |
| = |
| (−x−p)2 + 4(−x−p) | | (−x−p)2 + 4(−x−p) | |
| (x − p)2 + 4(x−p) | | 5 | |
| + |
| ⇔ |
| (x−p)2 + 4(x−p) | | (x−p)2 + 4(x−p) | |
| | 5 | | 5 | |
1+ |
| =1+ |
| ⇔ |
| | (−x−p)2 + 4(−x−p) | | (x−p)2 + 4(x−p) | |
| 5 | | 5 | |
| = |
| ⇔ |
| (−x−p)2 + 4(−x−p) | | (x−p)2 + 4(x−p) | |
Liczniki równe to mainowniki też muszą być równe:
(−x−p)
2 + 4(−x−p)=(x−p)
2 + 4(x−p)⇔
x
2+2px+p
2−4x−4p=x
2−2px+p
2+4x−4p⇔
2px−4x=−2px+4x
4px−8x=0⇔4x(p−2)=0⇔
x=0 lub p=2
13 maj 17:09